Piątek 8 grudnia inauguracja międzynarodowej wystawy „100 szopek na Watykanie” w ramach przygotowań do Jubileuszu 2025

30 listopada 2023

Dykasteria kontynuuje swoje inicjatywy kulturalne w ramach projektu „Jubileusz kultury”, przygotowującego nas do zbliżającego się Jubileuszu 2025. Trzecią zaplanowaną Wystawą jest Międzynarodowa Wystawa „100 szopek na Watykanie”, która gromadzi dzieła wielu artystów odtwarzających scenę Narodzenia Pańskiego, w różnych fromach. Ich wyobrażenie szopki urzeczywistnia się w każdym, pojedyńczym dziele.

Inauguracja Wystawy odbędzie się w piątek 8 grudnia 2023 r. o godz. 16.00 pod lewym ramieniem Kolumnady Berniniego, na Placu Św. Piotra, w obecności Abpa Rino Fisichelli, Pro-prefekta Dykasterii ds. Ewangelizacji i Ambasadora Włoch przy Stolicy Apostolskiej  Francesco Di Nitto. Tegoroczna Wystawa ma na celu uczczenie pamięci 800-lecia szopki w Greccio, pierwszej, stworzonej przez św. Franciszka szopki, która powstała na Boże Narodzenie 1223 r w mieście Greccio, zaledwie kilka kilometrów od Rieti. Aby uczcić tę rocznicę, na inauguarcji będzie obecny również O. Massimo Fusarelli, Minister generalny Zakonu Braci Mniejszych oraz burmistrz miasta Greccio, Emiliano Fabi.

Ceremonii otwarcia towarzyszyć będzie chór dziecięcy Zespołu „A. Malfatti” z gminy Greccio oraz zespół muzyczny Korpusu Żandarmerii Watykańskiej. Wystawa, której uroczyste otwarcie nastąpi wraz z inauguracją, będzie można zwiedzać do niedzieli 7 stycznia 2024 r., codziennie w godzinach 10.00 – 19.30, pod Kolumnadą. Wstęp jest bezpłatny, a ostatnie wejście w ciągu dnia będzie możliwe do 15 minut przed wieczornym zamknięciem. W dniach 25 i 31 grudnia 2023 r. wystawa zostanie zamknięta wcześniej, tj. o godz. 17:00.

Podczas tegorocznej wystawy zaprezentowanych zostanie ponad 120 szopek pochodzących z 22 krajów z całego świata: Włoch, Chorwacji, Hiszpanii, San Marino, Ukrainy, Irlandii, Słowenii, Węgier, Polski, Estonii, Niemiec, Słowacji, Czech, Austrii , Rosji, Stanów Zjednoczonych, Kolumbi, Tajwanu, Wenezueli, Filipin, Gwatemali i Paragwaju.

Zwiedzający będą mogli podziwiać wiele oryginalnych dzieł: zaprezentowana zostanie całkowicie zmechanizowana szopka, rzeźbiona w kształcie typowego drewnianego ekspresu do kawy, inne szopki uszyte z tkaniny, a także dzieła ze słynnych kolekcji, m.in. Szopka katedralna w Turynie, szopka Muzeum Rodziny Ulmów z Polski i szopka radia RAI Watykańskiego. Swoje prace zaprezentują także różne organizacje i stowarzyszenia, m.in. Krajowe Stowarzyszenie Przyjaciół Szopek Bożonarodzeniowych, Stowarzyszenie Città dei Presepi (Miasto Szopek) i Klub Haftu Pistoia. Ponadto zaprezentowane zostaną dwie szopki stworzone przez więźniów w Verbanii. Do inicjatywy przyłączyło się wiele szkół, w tym kilka z regionu Lacjum i jedna z Estonii – szkoła Towarzystwa św. Michała w Tallinie.

METODY AKREDYTACJI

Dziennikarze i operatorzy medialni zamierzający wziąć udział w wydarzeniu są zobowiązani do przesłania wniosku w ciągu 24 godzin od wydarzenia za pośrednictwem internetowego systemu akredytacji Biura Prasowego Stolicy Apostolskiej na adres: press.vatican.va/accreditamenti