W księgarniach dostępny jest drugi i trzeci tom serii „Notatki o modlitwie”.

22 lutego 2024

Seria „Notatki o modlitwie”, promowana przez Dykasterię, składa się z ośmiu tomów udostępnionych na potrzeby Konferencji Episkopatów i wspólnot diecezjalnych. Jest to przydatna pomoc w pogłębianiu i ponownym odkrywaniu centralnego miejsca modlitwy w różnych jej formach, inspirowanych działaniem Ducha Świętego.

Pierwszy tom zatytułowany “Modlitwa dzisiaj. Wyzwanie, które należy wygrać”, wł. Pregare oggi. Una sfida da vincere (Wydawnictwo Watykańskie, s. 110, 8,50 euro) z przedmową papieża Franciszka, autorstwa ks. Kard. Angelo Comastriego, byłego Wikariusza Generalnego Watykanu i Archiprezbitera Bazyliki Św. Piotra, ukazał się 23 stycznia 2024 roku i jest dostępny do kupienia online.

Drugi tom zatytułowany “Modlitwa Psalmami”, wł. Pregare con i Salmi (Wydawnictwo Watykańskie, s. 114, 8,50 euro), również jest już dostępny w sprzedaży (od 22 lutego), a jego autorem jest ks. Kard. Gianfranco Ravasi, jeden z najbardziej znanych pisarzy na arenie międzynarodowej zajmujących się tematyką biblijną. Ks. Kard. Ravasi jest byłym przewodniczącym Papieskiej Rady ds. Kultury. Książkę można kupić przez Internet.

Trzeci tom “Modlitwa Jezusa”, wł. La preghiera di Gesù (Wydawnictwo Watykańskie, s. 148, 8,50 euro), dostępny od 22 lutego 2024 w księgarniach, został napisany przez biblistę Juana Lópeza Vergarę, byłego prezesa Stowarzyszenia Badaczy Pisma Świętego w Meksyku, wykładowcy w Instituto Bìblico Católico w Guadalajarze, oraz członka krajowego zespołu animacji biblijnej.

Wkrótce dostępne będą pozostałe tomy (propozycje tytułów):

Modlitwa ze świętymi i grzesznikami, Paul Murray OP (marzec 2024)

Przypowieści o modlitwie, Antonio Pitta (marzec 2024)

Kościół na modlitwie, Monaci Certosini (marzec 2024)

Modlitwa Najświętszej Maryi Panny i świętych, Catherine Aubin (kwiecień 2024)

Modlitwa Pana: «Ojcze Nasz», Ugo Vanni (kwiecień 2024)