Council Notebooks, tomy “Zeszytów Soborowych” opublikowane w języku angielskim

05 października 2023

Konferencja Episkopatu Indii opublikowała serię „Zeszytów Soborowych” w języku angielskim. 35 tomów przygotowujących do Jubileuszu 2025, opublikowanych przez ATS Publishers India, pomoże anglojęzycznym wiernym na całym świecie lepiej zrozumieć dokumenty Soboru Watykańskiego II w roku 2023, zgodnie z prośbą papieża Franciszka. Cykl został zaprezentowany podczas ostatniego posiedzenia Komitetu Wykonawczego Konferencji Episkopatu Azji, pod koniec września.

„Cel Jubileuszu 2025 jest trojaki: celebrować Jezusa, celebrować Kościół i naszą wiarę” – wyjaśnił Jego Eminencja Kardynał Filipe Neri Ferrão, Arcybiskup diecezji Goa-Daman, Przewodniczący Konferencji Biskupów Katolickich Indii, podczas konferencji zapowiadającej tom. Następnie dodał: «Poprzez Jubileusz 2025 nasza Święta Matka Kościół wzywa nas, abyśmy byli Pielgrzymami nadziei, w dalszym ciągu budując komunię i promując uczestnictwo w inicjatywach jubileuszowych. Podczas gdy przygotowujemy się do przekroczenia Świętych Drzwi Rzymu, wkraczamy także w drzwi takich miejsc jak szpitale, domy dziecka, schroniska dla ubogich, więzienia, obozy dla uchodźców itp., wszędzie tam, gdzie nadzieja słabnie.»

«Szczególne podziękowania dla Konferencji Episkopatu Indii – powiedział proprefekt Dykasterii ds. Ewangelizacji J.E. Mons. Rino Fisichella – za szybkość, z jaką przyjął “Zeszyty Soborowe”. Wyraźny znak troskliwej uwagi duszpasterskiej, która z pewnością przyniesie obfite owoce w nauczaniu Soboru Watykańskiego II.”

Kościoły lokalne w Indiach zainaugurują drogę do Jubileuszu 26 listopada 2023 r., w uroczystość Chrystusa Króla, prezentując logo Roku Świętego i zachęcając tym samym do ponownego sięgnięcia po skarby w postaci czterech Konstytucji Soboru Watykańskiego II oraz do odnowienia modlitwy. Wspólnoty z tego rejonu angażują się także w organizację pielgrzymek do Rzymu przez cały Rok Święty.

Konferencja Biskupów Katolickich Indii będzie aktywnie uczestniczyć w przygotowaniach do Jubileuszu 2025, włączając go w ścieżkę synodalną i planowanie duszpasterskie, którego celem jest rozeznanie planu Bożego wobec Kościoła w Indiach.